Veckans fråga: Hur ser din spelsamling ut?
Alla har vi ju en spelsamling, och ingen är den andra lik. Vanligtvis brukar samlingen helt enkelt bestå av spelen vi har köpt, men vad händer med avklarade spel? Säljer du dem, lånar du ut dem till vänner eller lägger du dem på hög? Köper du specialutgåvor eller håller du dig till de vanliga versionerna? Och finns det några spel i din samling som du är extra stolt över?
Vi vill veta! Veckans fråga är alltså: Hur ser din spelsamling ut?
Toby samlar på Dark Souls- och Bloodborne-spel
Det började så oskyldigt. Jag upptäckte att jag hade en rätt trevlig samling med Demon’s Souls och och Dark Souls. Den bestod av ett par inplastade Limited Edition-utgåvor och specialtryckta skivor med förhandskod. Sen fastnade jag rejält för spelen, och när jag åkte till Japan förra våren köpte jag på mig allt jag kunde hitta – bland annat den japanska specialutgåvan av Dark Souls II (9/10) som väger flera kilo.
Sedan dess har samlingen växt, och ju mer obskyr versionen är desto bättre. Jag har alla guideböcker och designböcker, och inköpen från Ebay har blivit många. För närvarande peppar jag inför Dark Souls III-releasen och dess dyrbara utgåvor. Jag antar att jag har Sveriges största samling med SoulsBorne-spel (som man brukar kalla spelen i serierna Demon’s Souls, Dark Souls, Bloodborne (10/10) och i viss mån även King’s Field), och jag vet att den står sig rätt bra i konkurrensen internationellt.
Och nej, jag vet fortfarande inte riktigt hur jag hamnade här. Men jag är väldigt stolt över min samling.
Johan samlar på assassiner
Även om min samling inte riktigt mäter sig med Tobys mastodonthylla är jag ganska nöjd med de få specialutgåvor jag har av Assassin’s Creed-spelen. Jag tänker i synnerhet på det snygga skrinet som levererades med Codex Edition av Assassin’s Creed: Brotherhood. Denna låda innehåller inte bara spelet, utan även en snygg bok med konceptkonst och den vid tillfället obligatoriska kartan över spelvärlden. Kortfilmen Assassin’s Creed Lineage följde också med på DVD, och även om det inte är väldigt bästa berättelse är det en intressant inblick i Ezios bakgrund.
Numera köper jag sällan fysiska exemplar av spel, både av komfortskäl och för att det är ont om plats i hyllorna. Men samlaren i mig gör att jag fortfarande sneglar åt de snyggare boxarna när de väl dyker upp.
Martin samlar på förlorad tid
Det var min hustru som lockade mig in i världen av underbara konsoler från Sony. Det var varken Gran Turismo eller actionspelen som fick mig att fastna, utan det ljuvliga Final Fantasy IX, där magikern Vivi stal mitt hjärta. Efter introduktionen till japanska rollspel, köpte jag snart en bärbar konsol från ett annat japanskt företag och började samla på mig mer storslagna verk från Square Enix.
I hyllan står samtliga spel i serien från nummer ett till sex, där jag inte bara samlat på spelen utan faktiskt plöjt igenom varenda ett utan det sistnämnda. Jag konsumerade så många rollspel på min bärbara konsol att jag under sent 2000-tal faktiskt kände att jag inte orkade mer. Måttet var rågat i och med nylanseringen av Final Fantasy III med ny 3D-grafik, där tog det stopp efter många hundra timmars spelande. Visst har jag gett de nya spelen en chans och visst har jag med stor aptit slukat japanska rollspel sedan dess, men inget går upp mot känslan när jag äntligen klarade slutbossen i det första Final Fantasy.
Mitt bidrag är minnena av alla äventyr jag upplevt i Square Enix universum, de timmarna samlar jag på. Kartongerna står kvar i hyllan och ber om ännu en genomspelning, Final Fantasy IX har jag ännu inte kört klart. Men vilka minnen!
Jesper samlar på Blizzards samlarutgåvor
Blizzards samlarutgåvor har alltid tilltalat mig. Det erbjuds alltid en bra blandning av prylar för mina spelkaraktärer till alla deras spel, och riktiga föremål som konstböcker, soundtrack och produktionsdokumentärer. Det var när jag var helt fast i World of Warcraft som jag köpte min första, expansionen The Burning Crusade. Då var det samlandet av kosmetiska husdjur i spelet som lockade mest, men när jag väl bläddrade bland sidorna av konceptmålningar och lyssnade på soundtracket i bilen var jag såld. I min mening har Blizzard länge varit ett föredöme för hur samlarutgåvor ska se ut.
Luckorna i samlingen kommer av att samvetet ibland gör sig påmint och att hyllorna under datorbordet redan är överfulla. Det har blivit digitala utgåvor av dessa.
Jag köper aldrig speciella samlarutgåvor, men en steelbook då och då kostar jag på mig då det känns..lyxigt. Stilrena och snygga är de, men jag förvarar mina spel så undanskymt som möjligt så är egentligen poänglöst.
Jag närmar mig en totalt digital framtid så så många fler skivspel blir det kanske inte.
Ja min samling av spel är väldigt spretig jag har allt möjligt från alla generationer och bolag. Inte så många samlarutgåvor även om såna också finns.. jag har nyligen renoverat och inrett ett tv-spelsrum i källaren så nu har jag gott om plats för att bygga ut min samling 😀
För något årsedan såg min spel-(och cd-)samling ut ungefär såhär:
http://i.imgur.com/sSkjoXz.jpg
Lite snyggt uppstaplade i högar i samband med att jag möblerade om lite i lägenheten. 🙂 Det som fattas där är NES & PC-spelen.
Har väl aldrig varit mycket för samlarutgåvor. De gamla NES-spelen är ju i princip samlarobjekt allihop ändå, men rena collectors edition-versioner av spel har jag väl annars kanske som bäst ett tiotal. Även om jag gillar att ha fysiska exemplar av spel & film osv så har jag oftast nöjt mig med standard-versionerna, samlarutgåvorna tar bara en massa extra plats, vilket jag har en kraftig brist på 🙂
Tar jag lite ”stickprov” (de jag kommer ihåg medans jag är på jobbet) bland mina samlarutgåvor och söker efter dem på nätet verkar de flesta dessutom inte vara särskilt ovanliga om man går på priset på ebay/tradera. Metal-box versioner eller ICO & Shadow Of the collossus med pappers-fodral, som jag haft för mig skulle vara ovanliga, finns alla i flera exemplar och går för några hundralappar.
Enda jag hittar som gått upp en del i värde är nog Morrowind collectors edition som verkar gå på några tusenlappar, de få exemplar jag hittar, så det är väl gissningsvis det mest värdefulla i min spelsamling även om den inte håller något särskilt sentimentalt värde för mig, annat än att det är det bästa av Elder Scroll spelen jag spelat :). Det var ju dessutom inte någon särskilt snygg box, bara en stor svart kartong med en liten samlarfigur i (som jag dessutom har för mig var trasig, med ett krokigt vapen, i mitt fall).
Var tvungen att öppna min låda och kolla på figuren och den var inte så skadad som jag mindes, vapnet är lätt framåtböjt, men googlar jag lite på folks bilder på nätet verkar alla ha ett lite krokigt vapen 🙂
http://i.imgur.com/QXkgqTx.jpg
Jag gjorde en lite video med telefonen! Håll tillgodo med lagom skakig kameraåkning och burkigt ljud. ^_^
Mycket imponerande, TehFnoRd! Är alla statyerna från samlarutgåvor av spel, eller är några köpta separat?
Både och. T.ex. Samus, Mass Effekt och Elder Scrolls/Skyrim figurerna är separata. 🙂
(Oj vilken gammal autofill som låg kvar här med TehFnoRd. ^_^)
Har en ganska så stor spelsamling då jag under 30 år behållit 99% av alla spel jag köpt. Men det är inget som syns från senare år, då det är rätt sällan jag köper fysiska spel nu för tiden. Digitala spel är så himla bekvämt.
En sak som jag verkligen ångrar mig är att majoriteten av PC-spel jag köpte under mina studentår, 1998-2001, blev av med sina spellådor. Jag slängde dom helt enkelt, för jag tyckte dom tog för mycket plats, något som jag då hade väldigt ont om i min lilla campus-lägenhet. Och sedan runt 2001 så började PC-spel använda sig av DVD-fodral och ta mycket mindre plats, men samtidigt så försvann ju dom där härligt tjocka manualerna. Och nu köper man ju PC-spel på Steam och GoG så det blir inga manualer alls. Tråkigt.
Specialutgåvor är något jag sällan köper, jag har en flertal från Bethesda (tex statyer som kom med Skyrim CE och ESO CE) , men bortsett från Bethesda så händer det inte så ofta. Det är nog bara Baldur’s Gate II från 2000, Pirates! från 2004, Bioshock från 2007 och Ni no Kuni från 2013.