PSbloggens årslista 2013: Årets fem bästa spel
Nu är det dags! Med dunder och brak avslöjar vi vilka spel som PSbloggens redaktion röstat fram som årets absolut bästa. Glöm champagne, hummer och nyårsraketer för inga nyårsaktiviteter kan väl toppa detta?
5. Rayman Legends
Joakim: För en plattformsälskare som mig känns det oerhört skönt att Nintendo får lite draghjälp när det gäller att hålla genren relevant. I en hög av gråbruna actionspel sticker det tokroliga och färgglada Rayman Legends ut allra mest i år och leverarar spelglädje ifrån första till sista minut.
4. Beyond: Two Souls
Fredrik: Det är enkelt att häckla David Cage, och att hitta småsaker att störa sig på i alla hans spel. Oavsett om det är handlingen, röstskådespeleriet eller spelmekaniken som känns lite lätt (eller enormt) krystad går det alltid att hitta någonting att hacka på. Beyond: Two Souls lyckades i mina ögon lösa de flesta problem som både Fahrenheit och Heavy Rain led av, och berättelsen känns mer gripande. Kanonprestationer från både Ellen Page och Willem Defoe gör det dessutom lätt att bortse från de logiska luckorna. Krille: Säga vad man vill om spelets svårighetsgrad och stela kontroll, men berättartekniskt håller Beyond mig som på nålar hela vägen från mitten, till början och till slutet med diverse tidshopp däremellan. Precis som i Heavy Rain bjuder Quantic Dream på en helt egen genre som har sina rötter i peka och klicka-genren, och när jag umgåtts klart med de övertygande karaktärerna i Beyond vill jag bara ha mer – jag hoppas verkligen att fler utvecklare får upp ögonen för spel av den här arten i framtiden
3. Persona 4: Golden
Krille: Det känns lite konstigt att nämna en nyversion av ett gammalt PS2-spel när man pratar om årets bästa spel. Men Persona 4 var så långt före sin tid när det släpptes och nyutgåvan har fått så pass mycket nytt material att det nästan kan klassas som ett nytt spel, och Persona 4: Golden bör därmed definitivt finnas med när vi sammanfattar det bästa av 2013. Simon: I en tid när rollspel blivit allt mer synonymt med storbudgetprojekt som Skyrim och Dragon Age känns Persona 4 som en frisk fläkt. Tacka vet jag ett klassiskt mordmysterium som bollas med skolgång och ett soundtrack som sitter inetsat i min skalle. Toby: När Persona 4 släpptes till PS2 här i Europa hade PlayStation 3 släppts, vilket innebar att det fick dröja ända till PlayStation Vita-lanseringen av Persona 4: The Golden i vintras innan de flesta svenskar fick uppleva storheten. Den finurliga berättelsen utspelas i en japansk småstad, där en grupp elever måste lösa ett mordmysterium och se till att hålla betygen uppe. Intressanta karaktärer, rolig dialog och ett gediget stridssystem har gjort P4G till det bästa spelet till Sonys bärbara system. Jag hoppas bara att Persona 5 släpps till så många format som möjligt, för Persona-serien är snudd på fantastisk.
2. Tomb Raider
Krille: Som ett mörkare, tyngre Uncharted utan allt för mycket ludonarrativ dissonans och med ett betydligt mer välavvägt tempo. I nystarten av Tomb Raider lyckas Lara Croft återta tronen som världens mest underhållande äventyrare till Nathan Drakes förtret. Sällan har en kvinnlig karaktär i ett spel – eller någon karaktär över huvud taget – känts så mänsklig som här. Ändå är detta inte spelet starkaste kort, utan det är själva utforskandet som gör Tomb Raider till årets spel för mig. Jonas: Av någon konstig anledning hade jag inte speciellt bra koll på omstarten av Tomb Raider, men när jag väl satt där kunde jag aldrig sluta spela. En stark, kvinnlig huvudkaraktär och fantastisk spelmekanik står för årets bästa spelupplevelse på PlayStation-maskiner. Simon: För ett år sedan kändes Lara Croft som en insomnad, stereotyp hjältinna som kunde förpassas till ett lager någonstans. Idag är hon bland de hetaste i spelvärlden, och det har lyckligtvis inte ett dugg med hennes utseende att göra. Crystal Dynamics har lyckats med stordådet att skapa årets starkaste spelkaraktär och årets näst bästa äventyr – det är sannerligen en bragd.
1. The Last of Us
Fredrik: Efter det miserabla Uncharted 3 var jag på god väg att avskriva Naughty Dogs förmåga att faktiskt berätta historier, eller åtminstone, att limma ihop det med en fungerande spelmekanik. Antalet gånger jag ville lägga ner handkontrollen och stänga av spelet var fler än jag räkna. När eftertexterna äntligen rullade var min första impuls inte att starta om spelet, som i de tidigare Uncharted-spelen. Med facit i hand vet jag ju nu att topplaget hos Naughty Dog jobbade med The Last of Us. Ett spel som är så mycket större, mäktigare och mer gripande än Uncharted någonsin kommer att bli. Med det sagt hoppas jag innerligt att Naughty Dog tänker till både en och två gånger innan de ger sig ner den oundvikliga uppföljarfällan. Jag hoppas de vet precis vad det var som gjorde The Last of Us så magiskt. Johan: Det finns väldigt få områden som The Last of Us inte briljerar i. En gripande berättelse med karaktärer jag genuint kunde bry mig om, en väldesignad dystopisk spelvärld och en stämning som rinner över på alla håll och kanter gör att detta spel är relativt ohotat som årets spel. Simon: Till en början fick jag en lite besk smak i munnen av The Last of Us. Vid släppet hördes idel hyllningar från en enad kritikerkår, och det lät helt enkelt lite för bra för att vara sant. När jag väl tog tag i skämshögen och fick uppleva Joel och Ellies historia förstod jag. Visst, spelet är fullt av små brister, men mellan dem gömmer sig årets allra bästa spel. Toby: Naughty Dog vågade äntligen ta klivet bort från Uncharted för en stund, och resultatet blev ett starkt efter katastrofen-actiondrama som drog i känslotrådarna lika mycket som fjolårets bästa spel The Walking Dead. De inledande scenerna är bland det starkaste jag har upplevt i ett spel. Där har du det! The Last of Us knep förstaplatsen hos oss, men vilket spel du tycker du förtjänar titeln årets bästa 2013?
Ganska väntat att the last of us skulle vinna, det är den bästa spelupplevelsen jag någonsin haft och det kommer nog att vara det länge till
Mycket bra lista – håller med om samtliga val (även om jag inte spelat annat än P4G och Last Of Us). Rayman håller ju hela tiden en väldigt hög kvalitet och levererar förutom en färgpalett som får Mario att se stjärnor och även en svårighetsgrad som gör att även de som vuxit upp med den mustaschprydde rörmokaren får sig en utmaning. Jag är övertygad om att den här upplagan inte är annorlunda på något sätt.
Beyond är på väg till mig just nu och jag vet att jag kommer att älska det lika mycket som jag älskade Heavy Rain.
P4G är så bra att jag förmodligen kommer att spela det i evigheter (eller åtminstone tills jag får en platinum trophy eller att Persona 5 kommer – vilket som nu inträffar först).
LoU är helt klart årets bästa spel – precis som en riktigt bra skräckfilm eller en otroligt djup dramafilm drar jag mig för att återvända och spela om… Skräcken är för stor och känslorna fortfarande ömma efter den mörbultning som spelet gav mig.
Tomb Raider är kvar då – men här väntar jag nog på PS4 ”remaken” så att jag får tillfälle att njuta mer spel i min nya favoritkonsoll!
Gott Nytt År på er och tack för att ni tog initiativet att starta (om) bloggen – mycket bra jobbat så här långt! 🙂
Äger bara P4G, LoU och TR och har inte spelat TR ännu. Köper nog det till PS4:an i januari. Förra Rayman var smått fantastiskt och kommer nog att plocka upp tvåan också vid tillfälle. Har Heavy Rain på skämshögen och tänkte spela det innan jag prova Beyond.
Allt som allt, en lista med inte alltför stora överraskningar.