Recension: Return to Monkey Island [PS5]
Efter en väldigt lång frånvaro är allas vår favoritpirat Guybrush Threepwood tillbaks i rampljuset. Den här återkomsten är än mer efterlängtad eftersom även en av hans ursprunglige skapare, Ron Gilbert, är tillbaka vid rodret efter att inte ha arbetat aktivt med serien sedan Monkey Island 2: LeChuck’s Revenge.
Gilbert spillde nyheterna om ett nytt Monkey Island-spel på sin blogg förra året. Det stora problemet var att han gjorde det den första april, så det var inte så många som trodde på det förrän en trailer faktiskt materialiserade sig ett par dagar senare på utgivarens Youtube-kanal. Tyvärr ledde vissas reaktioner över den nya grafiska stilen till att Ron Gilbert tillfälligt stängde ner sin blogg på grund av en storm av negativa kommentarer.
Det hela börjar med att två små pirater springer runt och hittar på hyss på det legendariska nöjesfältet Big Whoop. Efter att ha ätit dålig nöjesfältsmat, matat ankor och utmattat sig själva så hittar de Guybrush sittande på en bänk, och det visar sig att han är pappa till den ena piratpojken. Den andra och en vän avlägsnar sig snabbt från platsen när Guybrush börjar berätta för sin son om ett stort äventyr – när han hittade Monkey Islands stora hemlighet.
Return to Monkey Island fortsätter Guybrushs äventyr efter det andra spelet i serien, Monkey Island 2: LeChuck’s Revenge. När Guybrush börjar berätta om sina äventyr så har han precis kommit tillbaks till Melee Island och vill ge sig ut på jakt efter den mytomspunna hemligheten kring Monkey Island. Problemet är att han varken har en besättning eller ett skepp, något som kan ställa till det rejält för en pirat. Det visar sig att det nuvarande pirat-gillet inte alls gillar honom, och dessutom har stängt ner stadens enda skeppsbyggare. Däremot ligger det ett skepp inne i hamnen som letar efter besättningsmedlemmar. Det enda problemet är att kaptenen är LeChuck, spökpiraten som är vår nemesis.
De nya ledarna för pirat-gillet bryr sig dock inte ett dugg om Guybrushs äventyrslust, eller hans problem med att LeChuck ligger i hamn i staden. Så helt utan hjälp från dessa får han själv försöka klura ut hur han ska få tag på ett skepp och en besättning för att kunna ge sig ut till havs.
Serien har alltid varit känd för sina karaktärer, sin humor och stundtals diaboliskt obskyra pussel, och Return to Monkey Island lever upp till dessa, för det allra mesta. Att spelet har ett inbyggt hjälpsystem utifall att man kör fast helt är ett litet plus, och det är faktiskt snällt nog att inte helt förklara pusslen såvida man inte ber om hjälp ett flertal gånger.
Den nya grafiska stilen har kritiserats av många pixelgrafikspurister, trots att det var många år sedan serien lämnade den bakom sig. Visst kan det kanske ta en stund innan ögonen vänjer sig vid den mer målade, minimalistiska stilen, men den fungerar över förväntan väl och växer på en.
Return to Monkey Island är lagom långt och bjuder på en hel del roliga ögonblick, och det är kul att återse miljöer och karaktärer som länge varit frånvarande. Huruvida spelet lyckas förklara vad den mystiska hemligheten med Monkey Island är låter jag vara osagt – det får ni själva uppleva om ni lyckas navigera de kluriga pusslen spelet har att bjuda på. Framförallt lyckas det visa att äventyrsspel fortfarande kan vara fyndiga, lustiga och varför Monkey Island-serien länge har varit en ledstjärna inom genren. Return to Monkey Island är helt klart en återgång till tiden då serien var som mest populär, men precis lagom moderniserat för att kännas nytt och fräscht.
Spelat igenom det första spelet galet många gånger, ser fram emot att spela detta men är fortfarande lite osäker vilken plattform jag ska köpa det till.