Recension: Potionomics: Masterwork Edition [PS5]

När det vankas folkfest i små samhällen finns det många olika sätt att spexa till händelsen. Det kanske är relativt vanligt att anordna tävlingar för att lyfta fram lokala butiker och liknande, men de kan inte att mäta sig med trolldryckstävlingen i Rafta. En ekonomisk boom har nämligen tagit fart i den tidigare lugna staden, med mängder av äventyrare, magiker och krigare i släptåg.

I rollen som tjejen Sylvia har jag nyss fått ta över en gammal trolldrycksbutik, och det är upp till oss att få igång kontantflödet. Men saker är inte så lätta som det ser ut, och snart balanserar jag inte bara inkomster och utgifter, utan även relationer till andra karaktärer och pressen inför lokala tävlingstillställningar.

Potionomics: Masterwork Edition är något så intressant som en business-simulator och kortleksbyggare med handling och lättsamma inslag av dejting. Fokus ligger huvudsakligen på att driva Sylvias butik, men att det lönar sig med bra relationer till folk blir snabbt märkbart. I spelets början har jag precis tagit kontroll över lokalen som Sylvia ärvt av sin bortgångna farbror, men det är inte det enda hon har tagit över. Strax anländer nämligen en skuldindrivare, och plötsligt har företaget skulder upp till öronen.

För att ha en chans att få ihop till första avbetalningen blir det snart tydligt att vi behöver ta hem priset i den lokala trollbrygdstävlingen. Denna infaller vid ett antal tillfällen under handlingens gång, och spelets upplägg kretsar kring just den tidsaspekten. Varje dag består av ett specifikt antal tillfällen, och det är upp till mig att välja hur jag vill lägga upp schemat. Vissa saker (som att brygga trolldrycker) går att utföra simultant med andra handlingar, men det gäller att ha en hyfsad plan för att få allt all synka på ett effektivt sätt. Prioriteringar är därför av stor vikt.

Det är vitalt att ha butiken öppen så ofta som möjligt, men för att göra det måste jag ha varor till försäljning. Det finns flera olika sätt att få tag på ingredienser, och jag nyttjar de flesta av dem för att få så många olika sorter som möjligt. Det vanligaste är att köpa dem av en lokal häxa, men jag kan även rekrytera äventyrare att bege sig ut på äventyr och hämta hem ingredienser åt mig. Vill jag ge dem en extra push i deras jakt kan jag dessutom skicka med dem några av mina trolldrycker. Några fräsiga kattpirater (med spelets svängigaste tema-låt) kan dessutom erbjuda hela kistor med ingredienser ”under bordet” mot en bestämd peng. Möjligheterna är många.

Systemet för att brygga trolldrycker är relativt intrikat och även om det kan bli lite tjatigt att stå vid grytan efter ett tag imponeras jag ändå av djupet i det hela. Varje ingrediens har ett bestämt antal magiska värden, men vissa har även egenskaper som kan påverka smak, doft, utseende med mera. För att brygga en potent och tilltalande trolldryck behöver jag kombinera rätt ingredienser, men även ta hänsyn till de olika egenskaper som kan önskas av drycken. Olika val av grytor och bränsle kan också spela in i hur resultatet ter sig. Jag gillar upplägget och även hur det finns en poäng i att göra vissa typer och kvalitéer av trolldryckerna för olika syften eller situationer. Exempelvis kan olika aktiviteter eller händelser i staden påverka vad som efterfrågas av mina varor.

När det är dags att sälja produkterna finns det (likt som med ingredienserna) flera sätt att gå tillväga på, men det huvudsakliga är över disk i butiken. Målet är att få upp priset på varorna, och detta görs framförallt genom den ”ädla” konsten att köpslå. Det hela funkar som ett slags kortspel där olika förslag och uppmuntrande kommentarer från Sylvias sida möter kundernas ofta tveksamma motbud. Genom att bygga relationer med karaktärer i spelet lär du dig olika knep vilka tar sig formen av kort. Dessa har olika effekter och funktioner men även kostnader som representerar kundens tålamod. Det är därför av stor vikt att bygga upp en effektiv kortlek, framförallt då Sylvia har en stressnivå som kan ställa till det om man inte håller den i schack.

Potionomics: Masterwork Edition är ett underhållande spel som imponerar med en kombination av varierande inslag som samspelar förvånansvärt bra. Det bjuder på en behaglig stämning vars helhet inte endast vilar på det roliga upplägget utan även på en trevlig visuell stil och omsorgsfullt komponerad musik. Stundvis kan vissa av aktiviteterna bli lite väl repetitiva, men det är aldrig på den nivån att det blir långtråkigt. Oavsett om du är intresserad av att brygga trolldrycker, dejta, spela kort eller byta inredning så har det här spelet en hel del att sysselsätta dig med.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.