Recension: LEGO DC Super-Villains [PS4]
Det är dags för det fjärde spelet i LEGO Batman-serien och denna gång ligger fokus helt och hållet på skurkarna. DC har nämligen insett att skurkarna är en minst lika viktig tillgång som hjältarna och gett oss ett LEGO-spel värdigt en grupp med superhjältar.
I början av spelet försvinner Justice League och istället dyker Justice Syndicate från Earth-3 upp. Allt är frid och fröjd till att börja med för våra superskurkar, men snart inser de att Justice Syndicate inte är vilka de säger att de är och kan potentiellt vara större problem än vad Justice League var. Det är med andra ord dags för våra superskurkar att visa vilka det är som bestämmer på Earth-1.
Denna gång får du skapa dig en egen superskurk som går under smeknamnet The Rookie. Det går att välja utseende och även utforma de krafter du får, rent kosmetiskt. Du spelar denna karaktär genom ett antal banor där vissa förmågor låses upp för kunna ta handlingen framåt. Mig veterligen är det första gången detta går att göra i ett LEGO-spel. Kul för barn men för mig som läst många serietidningar kändes det mest som en distraktion från alla coola superskurkar.
Annars följer LEGO DC Super-villains den genomgående formeln för ett LEGO-spel; på varje bana finns det mängder av saker att förstöra, det går att bygga saker med hjälp av LEGO och det finns även enklare pussel att lösa. Sedan finns även en hel del gömda saker att hitta, karaktärer att låsa upp och varje bana måste spelas minst två gånger för att du skall hitta och komma åt allting. Det finns även en hub-värld som består av Gotham och Metropolis, vilken går att undersöka och hitta gömda föremål i.
Har du spelat något annat LEGO-spel under de senaste åren känner du igen allt detta. ”If it ain’t broke, don’t fix it”, verkar vara Traveller’s Tales tanke. Detta har sina fördelar och nackdelar och jag märker ganska tydligt att det är spel som har en yngre målgrupp i sikte. Detta skapar en skum känsla för mig då barn som går i mellanstadiet knappt känner till hälften av karaktärerna. Men jag som borde vara rätt målgrupp som serienörd känner att det snabbt blev väldigt mycket repetition.
Men om det är något som utvecklarna skall ha en eloge för, är det röstskådespelarna i spelet. Mängder av kända skådespelare såsom Brandon Routh, C. Thomas Howell, Kevin Conroy, Mark Hamill, Michael Ironside och Nolan North är några av de stora namn som förgyller upplevelsen i detta spel. Att höra Mark Hamill skratta som Jokern första gången höjer direkt stämningen i spelet. Det kan te sig som en liten sak men rösterna gör verkligen spelet bättre och skapar en bättre stämning.
Så hur är spelet? Det beror på hur mycket du gillar LEGO-spel. Denna titel bryter inte ny mark utan kör på samma trygga formel som vi sett alla spel tidigare. Samtidigt är det en av de mer intressanta historierna i ett LEGO-spel hittills och jag hade kul när jag spelade det. Totalt ligger spellängden på 15 timmar eller runt 25 timmar om du bestämmer sig för att få 100 % på allting. Det är en bra valuta för pengarna även om det känns lite snålt av Warner att lägga ut detta spel med fullt pris. Men gillar du LEGO-spelen eller DC skurkar känns det ändå som en given titel.