Jespers platinautmaning
När redaktionen sammanställde årslistorna i slutet av förra året fick jag reda på att några av oss förde logg över avklarade spel. Jag bestämde mig snabbt för att göra det för 2019 och började fundera på kriterierna för att ha klarat ett spel. Att jag har sett eftertexterna? Att sparfilen säger 100%? Att jag tagit platinatrofén?
Det slutade med att jag har två listor; en för spel där jag har sett eftertexterna och en där jag tagit platinatrofén. Jag har länge varit troféjägare, men aldrig prioriterat den typen av spelande och ville dessutom utmana mig själv och satte därför ett mål. Jag skulle ta 52 platinatroféer under 2019 och hålla ett genomsnitt på en i veckan.
Jag trodde först att det skulle bli svårt att hinna med att klara det, men den 30 juli plingade den femtioandra platinatrofén in i form av NieR: Automata (8/10). Jag tänkte i i den här artikeln kategorisera troféerna och ge lite tips ifall någon annan tycker att det är roligt att få pokalerna av de ädlare valörerna.
Snabba platinatroféer
Rubriken talar för sig själv. Det finns spel där det kan gå väldigt fort att ta en platinatrofé och mitt rekord ligger på 15 sekunder i spelet Slyde även om den togs innan årets utmaning. Alla platinatroféer som går att få på under två timmar klassar jag som snabba. I kategorin ryms allt från skitspel som My Name is Mayo till riktigt bra spelupplevelser som Donut County (9/10).
Multiplattform
I den här kategorin faller majoriteten av mina platinatroféer i utmaningen och den gemensamma nämnaren är utgivaren Ratalaika Games. De ger ut småspel till PlayStation 4 och PlayStation Vita där du får båda plattformarna när du köper spelet samtidigt som de har separata trofélistor. 20 av mina platinatroféer kommer från tio av deras spel som jag spelat på båda konsolerna. Det är en salig blandning av skräp som actionrollspelet Heroes Trials till habila spel som peka-och-klicka äventyret Planet RIX-13 eller Space Invaders-klonen Super Destronaut DX. Även pusselspelen från Powgi Games faller under denna kategori där exempelvis Word Sudoku by POWGI går att plocka på 45 minuter per plattform med en guide.
Enkla troféer
Här har jag lagt troféer som är enkla, men som kräver lite mer tid. Stommen i kategorin utgörs av två kategorier; äventyrsspel från Telltale Games och underkategorin finna dolda föremål från Artifex Mundi. De senare brukar ta mellan 3 och 5 timmar beroende på om det krävs två genomspelningar eller inte medan Telltale-spelen vanligtvis tar det dubbla. Inom min utmaning har jag inte betat av några Telltale-spel, men jag har flera av dem på skämshögen som väntar på att bli genomspelade. Från Artifex Mundi har jag spel från serierna Noir Chronicles, Nightmares of the Deep och Lost Grimoires på min lista.
Spel som är värda mer arbete
Efter att ha testat Demon’s Souls redan 2009 och Bloodborne när det kom på PlayStation Plus så hade jag bestämt mig att From Softwares spel inte var något för mig. Men i oktober förra året släpptes så Dark Souls: Remastered (10/10) på en bärbar konsol och jag övertalades att ge det en chans. Jag fullkomligen golvades av världen och stämningen och bestämde mig efter en genomspelning i bärbar form att ge mig på platinatrofén på PlayStation 4.
Under julledigheten så var det startskottet på utmaningen då dubbelplinget kom den sjätte januari. Sedan dess har jag även hunnit plocka platina i Dark Souls III (10/10), Sekiro: Shadows Die Twice (10/10) och BloodBorne (10/10).
Även den platinatrofé som tagit längst kalendertid hamnar här. Jag mindes att jag var nära platina i LEGO Indiana Jones 2: The Adventure Continues på PlayStation 3 och dammade av det. När platinaplinget dök upp hade det gått nio år och två månader sedan jag tog den första trofén.
Har du någon troféerfarenhet du vill dela med dig?